Dnes nemusíte kupovat drahé nádobí, na které snad ani nemáte peníze. Stačí, když se trochu poohlédnete, a zjistíte, že i kvalitní nádobí může být levné. Kupte si proto takové, které vám za málo peněz usnadní mnoho práce.
Kvalita se dnes nehodnotí pouze vysokými finančními částkami. Kvalita se především cení nezávadností, praktičností a velkou životností. I takovéto nádobí se dnes pyšní krásným designem, který udělá radost profesionálům i začínajícím kuchařům.
Bez sady nádobí se v kuchyni neobejdete. Každý, kdo se pustí do vaření, potřebuje alespoň jeden větší hrnec, kastrol, rendlík a pánev. A bez pokliček se také vaří špatně. Proto je potřeba nádobí pořídit co nejdříve. Jaký materiál je ale na nádobí nejlepší?
Titan, nerez nebo litina?
1. TITAN
Titanové nádobí je v poslední době velmi oblíbené, a to i přes to, že není zrovna levné. Cena se ale vrátí na opravdu skvělé kvalitě. Toto nádobí se může pochlubit absolutně nepřilnavým povrchem, který se nikdy neponičí ani nepoškrábe. Tyto hrnce navíc výborně vodí teplo. Hrnec stačí rozpálit a posléze přívod energie ztlumit na minimum, přesto se vše krásně dovaří a dopeče. Toto nádobí velmi šetří energii. Navíc odolává teplotám až 260°C. Snadná údržba pak nadchne nejednu hospodyňku.
2. NEREZ
U nerezového nádobí velmi záleží na tloušťce nerezu i na tom, jestli má dno z hliníku, křemíku nebo magnézia. Velká nevýhoda tohoto nádobí je především v tom, že se špatně udržuje a myje. Bez drátěnky to většinou nejde. Navíc pokud vám nádobí upadne, většinou se nárazem znehodnotí.
3. LITINA
Litinové nádobí není moc rozšířené, ovšem patří k těm kvalitním a navíc k levným. Litina odolává vysokým teplotám a je dobře vodivá, což umožňuje energeticky úsporné vaření.
Až vyberete správné nádobí, je potřeba myslet také na to, z čeho budete jíst. V žádné kuchyni by neměly chybět hluboké ani mělké talíře, dezertní talířky a misky. Kdo si potrpí na celý set nádobí, jistě ocení širokou nabídku dalších doplňků, jako jsou čajové konvice, cukřenky, hrnečky a podšálky.